• -€64.50
legend
search
  • legend

Vierendertig voet in de kiel

€89.50
€25.00 Save €64.50
Tax included
De bouw van een botter, editie 2018

Peter Dorleijn

Met bouwtekeningen voor de (model)bouwer.

Quantity

 

Secure & quick payment!

 

Quick delivery with PostNL!

Peter Dorleijn (bekend van de serie Van gaand en staand want) richt in dit boek Vierendertig voet in de kiel. De bouw van een botter een monument op voor een oer-Hollands scheepstype: de botter. Het boek bevat magnifieke tekeningen, gecombineerd met informatie over de botter uit de monden van degenen die ze jarenlang met eigen hand bouwden. Met achterin bouwtekeningen voor de (model)bouwer.

Dit bijzondere boek staat boordevol oude foto’s, historische lijnenplannen en vele honderden scheepstekeningen. Dorleijn levert maatschetsen en knap weergegeven details, met duidelijk omschreven werkwijzen. De heldere tekst is voldoende om zelf een botter - of een schaalmodel - te bouwen. Ook staat het boek boordevol gegevens over onderhoud en reparatie. Vierendertig voet in de kiel is één grote ode aan de botter.

“Dorleijn biedt in vele, vele bladzijden, vaak door zijn informanten aan het woord te laten, een caleidoscopisch, steeds boeiend beeld van een verdwenen Nederlandse cultuur. En dat
op een manier, die blijvend tot lezen noodt. Een aparte rol naast de tekst spelen de illustraties. Originele foto's doen de sfeer in de vissersplaatsen herleven. Maar vooral de tekeningen van Dorleijn met hun zeer hoge kwaliteit zijn voor de lezer een onmisbare verduidelijking bij al wat gezegd wordt over constructiedetails van de schepen en van het tuig.” (L.M. Akveld in Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden)

Peter Dorleijn (1937) is historicus, tekenaar/kunstenaar en zeiler. Zijn grote thema is de visserij op de Zuiderzee. In een vele jaren durend onderzoek heeft hij een uitgebreide geschiedenis samengesteld van de Zuiderzeevisserij. Hiertoe interviewde hij tientallen oude vissers die de tijd vlak voor en na de bouw van de Afsluitdijk nog hadden meegemaakt. Daarnaast deed hij archiefonderzoek en praktijkonderzoek aan boord van zijn eigen botter, de MK63.

Taal: Nederlands
Illustraties: Ja
Aantal pagina's: 288
Gewicht: 2045 gram
Formaat: 302 x 258 x 28

Vierendertig voet in de kiel

Data sheet

Subject
Building
Design
Illustr. & Photo-books
Inland & Fishery
Traditional ships