De bijzondere zeiljachten van Evert de Boer

€ 21,80
Inclusief belasting

Een interessant onderdeel van de geschiedenis van Nederlandse jachtontwerpen zijn de zeil- en motorjachten die Evert de Boer ontwierp vanaf 1945.

Aantal

 

Veilig & snel betalen!

 

Snelle levering met PostNL!

De bijzondere ontwerpen van Evert de Boer

Een interessant onderdeel van de geschiedenis van Nederlandse jachtontwerpen zijn de zeil- en motorjachten die Evert de Boer ontwierp vanaf 1945. Met zijn serie Nienke jachten ontwikkelde hij een inventief ontwerp voor het veilig en comfortabel bevaren van de Wadden en andere getijdewateren.

De dooskiel, met aan weerszijden daarvan zijzwaarden, combineren veilig droogvallen met stahoogte in de kajuit en met een geringe diepgang. Het boek belicht de verschillende ontwerpen in bouwtekeningen, schetsen en foto’s en geeft ook zijn eigen verantwoordingen weer van de daarbij gemaakte keuzen en overwegingen. Hoewel een parttime ontwerper was hij zeker geen amateur gezien de eigenzinnigheid, inventiviteit en esthetische kwaliteiten van zijn ontwerpen.

De moderne lijnen van zijn ontwerpen trekken ook nu nog de aandacht van de watersporters.

‘(...) Zonder twijfel is dit een merkwaardig jacht, dat veel aantrekkelijks heeft.’ concludeert ir. J.L. Loeff in het boek De Zeilsport (1968, 7e druk) over de Nienke II ‘(...) From the outset her designer, E. de Boer, showed great courage and inventiveness in meeting the design specifications with unconventional but highly practical solutions. (...)’ schrijft Adriaan van Sorge in The Practical Boatowner (March 1969) over de Nienke II ‘(...) Zo kwam de Girouette tot stand, een schitterend schip met een bijzonder tuigage. (...)’ zegt Eelco Piena in de Waterkampioen (15-28 maart 1985). ‘De eerste aanblik is een streling voor het oog. (...)’ zo begint een bespreking van de Nienke Cruiser 1100 in het blad Varen (1991)

De bijzondere zeiljachten van Evert de Boer

Datasheet

Onderwerp
Bootbouw
Maritieme Gesch.
Ontwerp